Voorpagina 9 Praktisch 9 Schooljaarplan

Schooljaarplan 2021-2025

In ons ideale onderwijs zien we leerlingen zelf initiatief nemen om te leren, in een omgeving die daartoe uitdaagt. Het stellen van doelen waaraan gewerkt wordt en de  montessorikarakteristieken vormen de ingrediënten van die uitdagende leeromgeving. Daar gaan we de komende jaren gericht aan werken. Daarnaast vraagt passend onderwijs onze aandacht, gekoppeld aan een gezamenlijke maatschappelijke opdracht voor de scholen in ons samenwerkingsverband.

Voor 2024-2025 hebben we dit vertaald naar drie speerpunten:

1. Doelgericht werken

Elke vaksectie ontwikkelt een curriculum dat doelgericht is opgebouwd. Daarin worden keuzes gemaakt o.b.v. wat moet, wat mag en wat kan. Leerlingen weten welke doelen ze per periode moeten behalen en de leeromgeving biedt ze daarbij voldoende houvast. We werken toe naar de invoering van vier deeltaken met daaraan gekoppelde toetsweken in schooljaar 2025-2026. Daarmee willen we het gewicht van en de focus op cijfers verminderen en andere vormen vinden om de ontwikkeling van leerlingen zichtbaar te maken.

2. Montessorikarakteristieken in de les

We vinden het soms lastig om die leerling tot leren te brengen, vanuit (intrinsieke) motivatie. Het gedachtengoed van Maria Montessori is er echter juist op gericht dat we een omgeving creëren die leerlingen uitnodigt om te gaan leren.

We zorgen dat de montessorikarakteristieken de komende jaren expliciet herkenbaar zijn in onze dagelijkse lespraktijk en dat leerlingen er vertrouwd mee worden.

Dit jaar staat de karakteristiek reflecteren centraal, gekoppeld aan het doelgericht werken. 

3. Basisvaardigheden

De plannen voor versterking van taal- en rekenvaardigheid, burgerschap en ict- geletterdheid gaan we dit jaar uitvoeren. We houden zicht op de ontwikkelingen van onze leerlingen op deze vaardigheden en sturen bij als nodig.

 4. Leerlingondersteuning

Voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte is het vaak nodig dat er maatwerk geboden wordt. Een versterking van de basisondersteuning door docenten, mentoren en ondersteuningsteam draagt bij aan passend onderwijs voor alle leerlingen.

We onderzoeken of de huidige ondersteuningsstructuur nog passend is bij wat we nodig hebben.

We gaan samenwerken met het speciaal onderwijs in het ontwikkelen van meer inclusief onderwijs.

Praktisch

  • Downloads
  • Lestijden
  • Vakantie
  • Rooster
  • Jaarplanning
  • Rapport en examens/PTA
  • Verzuim en verlof
  • Bekijk overzicht praktische zaken