Tot 14 klas
Met ingang van het schooljaar 2025-26 start op het MCA een “tot-14-klas” in samenwerking met Floriant, een school voor speciaal onderwijs. “Tot-14” wil zeggen dat de leerlingen gedurende 2 jaar (gemiddeld tot en met hun 14e levensjaar) langzaam kunnen wennen aan regulier onderwijs. De samenwerking tussen beide scholen biedt de leerlingen maximale kansen om in het regulier onderwijs een middelbare schooldiploma te halen. Het onderwijsaanbod maakt deel uit van het regulier voortgezet montessorionderwijs op mavo-/havo-niveau, maar de leeromgeving en begeleiding is specifiek afgestemd op leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte gerelateerd aan (kenmerken van) autisme spectrum stoornissen (ASS) of andere internaliserende problematiek.
Beschrijving van de tot-14 klas.
Er is in de tot-14-klas ruimte voor 16 leerlingen met minimaal een vmbo-t advies. Leerlingen van Floriant krijgen voorrang bij plaatsing in deze klas. De leerlingen krijgen les van een vast team van vakdocenten van het MCA.
Eerste leerjaar
In het eerste leerjaar heeft de tot-14-klas een eigen lokaal in de school. Hier worden alle vaklessen en ondersteunende lessen gegeven, m.u.v. de KCB vakken (drama, beeldende vorming, LO) en practicumlessen bij M&N. Gedurende het eerste leerjaar is een leerkracht van Floriant (vrijwel) fulltime beschikbaar voor de klas. Deze leerkracht biedt extra ondersteuning binnen en buiten de klas en vormt samen met een mentor van het MCA een duo-mentoraat voor de leerlingen. De Floriant-mentor is in het eerste leerjaar het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders en vormt de brug tussen Floriant en het team van het MCA. De MCA-mentor ondersteunt de Floriant-mentor bij het volgen van de leerlingen op resultaten en de reguliere MCA-(groeps)mentoractiviteiten.
De leerlingen nemen zoveel mogelijk deel aan de reguliere activiteiten van het MCA, zoals het brugklaskamp en de Kerstparade, maar met extra ondersteuning en meer aandacht voor de voorbereiding hiervan. Er wordt lestijd vrijgemaakt (o.a. tijdens de keuzecursussen) voor programma’s voor sociale en emotionele ontwikkeling en voor de ontwikkeling van executieve vaardigheden (o.a. plannen, leren leren). Deze sluiten aan op het aanbod op Floriant in groep 8 en worden gegeven door de leerkracht van Floriant. In groep 8 op Floriant wordt in het vaardighedenonderwijs gericht toegewerkt naar de overstap naar het MCA.
Gedurende het schooljaar wordt er langzaam toegewerkt naar deelname aan het keuzecursusprogramma. Hierbij wordt individueel maatwerk geleverd. Alle nieuwe stappen naar zelfstandigheid worden zorgvuldig voorbereid.
Tweede leerjaar en vervolg
In het tweede jaar is de Floriant-mentor nog wel betrokken, maar niet meer in de klas aanwezig. De MCA mentor neemt ook de individuele begeleiding van de leerlingen over. De leerlingen krijgen in de tweede klas een lesrooster met lokaalwisselingen (het moment hiervan staat nog niet vast) en er wordt toegewerkt naar doorstroom naar een reguliere 3 mavo of 3 havo klas. Vanaf het derde leerjaar kan de leerling een beroep doen op het reguliere ondersteuningsaanbod van het MCA of uitstromen naar een andere reguliere vo-school.
De programma’s voor sociale en emotionele ontwikkeling en voor de ontwikkeling van executieve vaardigheden sluiten aan op het aanbod op Floriant in groep 8 en worden gegeven door de leerkracht van Floriant. In groep 8 op Floriant wordt in het vaardighedenonderwijs gericht toegewerkt naar de overstap naar het MCA.
Aanmelding
Tijdens de gesprekken over het voorlopige schooladvies op Floriant wordt met leerlingen en ouders besproken of de tot-14-klas op het MCA een passende plek zou kunnen zijn. De leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) voor wie het van toepassing is, krijgen voorlichting over het MCA en een rondleiding door de school aangeboden. Bij aanmelding voor de tot-14-klas van het MCA wordt het dossier van de leerling door het MCA voorgelegd aan de adviescommissie. De adviescommissie, waar ook de ondersteuningscoördinator onderbouw van het MCA zitting in heeft, geeft advies of er naar verwachting aan de ondersteuningsbehoeften van de betreffende leerling voldaan kan worden. Bij een positief advies en ruimte wordt er tot plaatsing overgegaan.
Als er na plaatsing van de Floriantleerlingen nog plekken over zijn, kunnen na positief advies van de adviescommissie leerlingen met vergelijkbare ondersteuningsbehoeften uit het postcodegebied van SWV De Verbinding in de klas geplaatst worden.
Voor schooljaar 2025-2026 zit de symbioseklas al vol.

Praktisch
- Downloads
- Lestijden
- Vakantie
- Rooster
- Jaarplanning
- Rapport en examens/PTA
- Verzuim en verlof
- Bekijk overzicht praktische zaken