Selecteer een pagina

Eigen Manier

Gewone school, andere aanpak

 1. Voorpagina
 2. >
 3. Alles wat je wilt weten

Onze aanpak

“Een middelbare school kiezen? Ik vond dat vorig jaar best lastig, maar ik ben blij dat ik voor het Montessori College Arnhem heb gekozen,” zegt Ilan uit leerjaar 1. Ik vind het een leuke school en een mooi gebouw. De Bouwstenen en Toetsweken maken onze school anders. Je mag bijvoorbeeld zelf kiezen of je eerst je huiswerk maakt of gaat leren. Dat is prettig!”

Wil je eigen verantwoordelijkheid en zelf kunnen kiezen? Houd je van samenwerken? Zoek je een kleinschalige school met veel ruimte voor groei, creativiteit én aandacht voor jou? Kom dan net zoals Ilan ook naar onze school.

Wij doen het een beetje anders
Het Montessori College Arnhem is een middelbare school voor Mavo, Havo en Tweefasen-vwo. Ons onderwijs is gebaseerd op de ideeën van Maria Montessori en Kees Boeke. Dat betekent dat jij als leerling bij ons alle ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. Ben jij goed in rekenen op school? Of is Engels je lievelingsvak? We helpen jou je talenten te ontdekken en verder uit te bouwen. We leren jou vooral om het zelf te doen, maar je staat er niet alleen voor. Samen met je mentor, je docenten en je klasgenoten maken we jouw ambities en dromen waar!

Hoe doen we dat?
Op onze school ben je als leerling verantwoordelijk voor je eigen leren. Natuurlijk coachen we jou. Als je bij ons op school komt in de brugklas, krijg je daarom een mentor die twee jaar jouw mentor blijft. Twee maal per week zie je hem of haar tijdens de mentorlessen. Je leert dan hoe je bijvoorbeeld moet plannen en hoe je het beste kunt leren. Ook werk je samen met je klasgenoten aan het worden van een groep en kun je bij je mentor terecht met al je vragen.

Leergebieden
Als je in de brugklas zit, krijg je een aantal gewone vakken, zoals wiskunde en Nederlands. Bij ons op school krijg je daarnaast ook les in leergebieden. Dit betekent dat je vakken gecombineerd krijgt aangeboden. Het leergebied Mens & Maatschappij werkt gezamenlijk aan de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer en economie. Mens & Natuur omvat biologie, natuur- en scheikunde. Kunst, Cultuur & Bewegen omvat de vakken sport, beeldende vorming en drama (in deze twee laatste vakken kun je zelfs examen doen!). In het vak Internationale Communicatie komen alle talen samen. In deze leergebieden werk je geregeld aan projecten en praktische opdrachten.

Bouwstenen
Wij als school kunnen ons voorstellen dat die hoeveelheid leerstof best overweldigend kan zijn voor jou. Daarom hebben wij op het Montessori College Arnhem de leerstof opgeknipt in leerdoelen. Deze leerdoelen kun je volgens routes doorlopen: met meer of minder uitleg, met meer of minder uitdaging. Dit zijn de Bouwstenen, waar Ilan het over heeft. Met de bouwstenen maak je veel gebruik van de computer: BYOD, Bring Your Own Device. Je mag dus je eigen laptop meenemen, maar je werkt ook met boeken en geregeld zijn ‘de kleppen dicht’ (van je laptop).

Keuzecursussen
Om je te helpen je talenten te ontdekken, kun je bij ons drie keer in de week ook allerlei keuzecursussen volgen. Het aanbod is groot! Altijd al willen weten hoe je computergames maakt? Of ben je heel sportief en zou je wel een keer willen kickboksen? Het kan allemaal.

Hoofd, hart en handen
Jij krijgt onderwijs bij ons naar de methode van Maria Montessori. Als school leggen wij daarbij de nadruk op het werken met hoofd, hart en handen! Dit zie je terug in de leergebieden, in de keuzecursussen en in de vakken die je gaat volgen: 

 • Hoofd
  Kennis opdoen en de theoretisch leerstof vertalen naar ideeën, projecten en opdrachten.
 • Hart
  Werken vanuit jouw drijfveren, passie en talenten. Hoe meer je deze ontdekt en ervaart, hoe beter je tot groei en ontwikkeling komt.
 • Handen
  De handen staan voor acties en doen. Je creativiteit inzetten en ontwikkelen is net zo belangrijk als het verstandelijke leren.

Wil je alvast een kijkje nemen in onze school? Bezoek dan onze virtuele tour

 

Kom gewoon kijken!

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze school? Kies je misschien voor ons? Dan raden wij je aan om een keer te komen kijken op bijvoorbeeld onze open dag. Of schrijf je in voor de minilessen. Proef de sfeer, ervaar hoe het bij ons is. Dan weet je zeker dat je voor onze school niet alleen kiest met je hoofd, maar ook met je handen en hart! Tot snel!

Zet in je agenda

Kennismaken met:
24 november 2023

Open Huis:
27 januari 2024

Mini-lessen:
5 maart 2024

Stel gerust uw vraag

Op de pagina Veelgestelde vragen vind je een overzicht van alle vragen die de afgelopen jaren door ouders aan ons zijn gesteld. 

Staat jouw vraag er niet tussen? Of wil je onze brochure ontvangen? Stel dan gerust jouw vraag door middel van het invoeren van onderstaand formulier. We zullen ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk antwoord krijgt.

11 + 12 =